Monday, April 1, 2013

Пролетно с пролетни рулца със скариди, бамбукови стръкчета и тиквички

Навън се развидели и след седмици почти зимно време най-сетне се усеща пролетта. За съжаление обаче аз съм нападната от някакво отвратително схващане, превзело с противна упоритост цялата ми вратно-гръбна област и общо взето нямам намерение да мърдам по-надалеч от удобния диван. Най-много да преприема кратко криволичене из кварталните улици с бебето под ръка, тъй като би било нечестно да го лишавам от полагащата му се доза Витамин D, синтезирана от топличките слънчеви лъчи и от хубавото време.
Рецептата, която съм подготвила днес, въпреки привидната си връткавост, е всъщност изключително лесна и много подходяща за подмезване в комбинация с бира и слънчева тераска. Бих ви посъветвала да приготвите повечко рулца, тъй като половината от тях изчезват мистериозно още преди да са сервирани :)
Тази рецепта си има и история. През 2009-2010 година правих магистратура в Гронинген, където заформихме дружба на народите в тесен и изключително пъстроцветен приятелски кръг с още 8 души. Кръгът обхващаше представители на Индонезия (3), Филипините (1), Украина (1), Словакия (1), Мексико (1) и България (моя милост). Беше налазван и от етиопци, шотландци, унгарци, арменци, руснаци и един застаряващ, но много боен холандец, но те бяха по-скоро пришълци, които не успяваха да се задържат задълго. Кръгът от 8-ната обаче си остана все толкова задружен и до днес и няма нищо, което да ми липсва от Холандия толкова много колкото нашите безкрайни вечери, кесения в библиотеката и непрестанни пътувания с бюджетни средства.
Една от традициите, които се заформи тогава, беше ежедневната вечеря у Инез (индонезийка с китайско потекло), която е невероятен кулинар със силно развито майчино чувство на отговорност към вечно гладните й, жадуващи за екзотични вкусове приятели. Тя буквално ни придърпа под крилото си и установи традицията да ни кани всеки ден у тях на вечеря, продуктите за която пазаруваше сама, а ние само уж помагахме за приготвянето й или по-скоро й се подпречквахме, жизнерадостно  и лакомо душейки из тенджери и хаванчета. Разбира се, разходите се деляха помежду ни, но на практика тя отнасяше всичко на гърба си.
Един ден изклинчих от библиотеката, където цареше трескаво подготвяне на дипломни работи и отидох у тях по-рано, заварвайки я да се вихри из кухнята с оризови кори под мишница. Каза ми, че пролетните рулца й се привиждат от дни и сутринта се е събудила с идеята да ни ги направи. Аз предложих помощта си и така се родиха около 250 малки спретнати рулца, наредени чинно върху продълговати чинии. Мисля, че това е най-удачната рецепта за рулца, която съм срещала и изпробвала досега.



Пролетни рулца със скариди, бамбукови стръкчета и тиквички

Продукти:

оризови кори - 2-3 опаковки от малките
замразени дребни скариди
бамбукови стръкчета от консерва
2 моркова
1 тиквичка
4-5 лукчета шалот (може и обикновен, но вкусът на шалота е много по-наситен)
половин глава чесън
стрък лимонена трева (Безценен и незаменим елемент на почти всяко индонезийско блюдо. Консервираната и пасирана лимонена трева няма същия аромат, затова ви препоръчвам да си набавите прясна. Може да се намери в зеленчуковия щанд на Метро при зелениите и в Хит. Обикновено си взимам по-голямо количество, тъй като не всеки път я има и я замразявам, като всеки отделен стрък увивам в целофанено фолио. Един стрък е достатъчен за овкусяване на едно ядене.)
3 сухи люти чушлета (по желание)
черен пипер на зърна
сос от стриди
соев сос или Кетчап Манис (сладък соев сос)
рибен сос





За лютия сос за топене:

хубаво голямо парче корен от джинджифил (дълго и дебело колкото два пръста)
3-4 лукчета шалот
половин глава чесън
1 с.л. кимион на прах
1 с.л. кориандър на прах
1 с.л. кардамон на прах (ако не намерите на прах, стрийте семенцата на няколко шушулки)
10-тина сухи люти чушлета
сокът и кората на един лайм
стрък лимонена трева
2 хубави сочни домата или 1 голяма консерва кълцани домати (с оглед на сезона за съжаление се налага да прибягвам до консервираните домати)
половин връзка пресен кориандър





Начин на приготвяне:

  • Размразявате скаридите и ги оставяте настрана, за да се изцедят от излишната вода.
  • Накълцвате на дребно лука и чесъна и ги запържвате в зехтин до златисто. Слагате и стритите сухи чушлета.
  • Разрязвате лимонената трева на около 3-4 части по дължина, като на всяко парче правите два дълбоки прореза с нож (за да й дадете възможност да разпусне ароматите си максимално) и я добавяте към лука. Не забравяйте да извадите лимонената трева накрая, когато плънката е готова.
  • Слагате и скаридите, на които ще им трябват няколко минути, за да се редуцира излишната течност.
  • Нарязвате на малки спретнати лентички около 3 мл широки и 20 мл дълги бамбуковите стръкчета, тиквичката и морковите и ги добавяте към лучената смес. Те трябва да останат леко хрупкави.
  • Овкусявате с рибения сос, соса от стриди и соевия сос (или далеч по-автентичния Кетчап Манис - сладък соев сос, който за удобство замествам с обикновен соев сос, тъй като все още не съм успяла да го открия из българските магазини). Внимавайте да не прекалите, тъй като и трите вида сос са достатъчно солени.
  • Слагате и малко счукан черен пипер. 
  • За самите рулца:
    • Потапяте всяка оризова кора поотделно в купа със студена вода за съвсем кратко, колкото да омекне, след което я изваждате.
    • Разстилате я и слагате на продълговата купчинка малко от плънката.
    • Завивате страничните крайща навътре, след което замотавате всичко в стегнато ролце. Хубавото е, че процесът е улеснен от това, че корите са мокри и залепват лесно.


  • Запържвате готовите рулца до златисто и хрупкаво в достатъчно мазнина.
  • Хубави са и студени и топли :)

За соса за топене:

За по-автентично счуквате в голямо хаванче наситнения шалот и чесън, нарязаната на едро лимонена трева, заедно с сухите чушки и джинджифила. Разбира се, ако не ви се занимава пасирайте всичко без лимонената трева в комбайна (в този случай я добавете нарязана на парчета с разрези, като я извадите накрая, когато сосът е готов). Запържвате получената смес в малко зехтин, добавяте подправките, като разбърквате непрекъснато, тъй като консистенцията ще стане доста суха и накрая сипвате и доматите. Оставяте всичко да покъкри, докато сместа се редуцира наполовина. Добавяте и налъцания кориандър и voila! - готово!

Сервирате рулцата с малки купички от соса за топене.



Туй то :)





No comments:

Post a Comment