Monday, November 4, 2013

Една година и осем зъба по-късно с малко закъснение и бързи бадемови бисквити

Малкият Соф престана да бъде чак толкова малък преди около вече почти два месеца, но аз чак сега сколасвам да прегледам снимките от първия му голям Рожден ден и да подбера това-онова за една позакъсняла публикация. 
Естествено, когато София стана на 1 година, аз бях преизпълнена с възторг и умиление и имах толкова много неща да споделя, пожелая, покажа, но след като мина толкова време оттогава, ми се вижда някак изкуствено да го правя тук и сега. Само ще вметна, че положих много усилия и с помощта на майка ми направихме всичко възможно този ден да се почувства като специален и мисля, че Соф-ът разбра и усети всичко. А това е най-важното. По-важно от Соф-а няма и не може да има, но той си го знае и сам :)










За съжаление след подробния преглед установих, че и снимките от празнуването на рождения й ден са доста посредствени, за което небрежно се извинявам :)
Имаше много деца на възраст от 3 месечни кърмачета до 5 годишни, разбира се пълен комплект с техните майки и даже един истински герой - приятелката ми Габи, която без да има каквато и да е връзка и отношение с отглеждането на деца, се нави с готовност да дойде на бебешкото ни събитие, за да ни види!
Почти на всичко, което приготвихме с баба й, според мен си заслужава да му бъде посветено отделно място, защото стана супер вкусно, но това със сигурност няма да се случи във връзка с този повод. Само ще загатна с няколко недотам качествени снимки и една рецепта :)
















Домашно сладко от круши, червени и черни боровинки, по избор, в бурканчета от бебешка храна





Капризни мъфини с джинджифил, круши, орехи и сироп от уиски, масло и захар, който напои по доста уродлив и мокър начин всички чашки и ме постави в трудно положение


Най-вкусните домашни соленки, които познавам! По рецепта от бабините тетрадки.


Пилешки шишчета сатаи с уникално вкусно сосче на кокосово-кориандърова основа. А това кръгче в далечината е прочутият гъбен пирог на мама.





И накрая ще завърша с една много лесна, бърза и ефектна рецепта за бадемови сладки, която според мен е много подходяща за разни поводи, на които присъстват и невръстни купонджии. Реших да е точно тя сред многото, защото това беше детски (бебешки) рожден ден, и по моите наблюдения, тези сладки бяха първите, които свършиха, и бяха избрани и изядени именно от децата :) Може би затова допринесе и атрактивният им външен вид, защото бях посветила известно време, за да ги направя да изглеждат като подаръчета :) Освен това по разтегливата дъвчаща консистенция напомнят на целувки или ореховки, а и хрупат. Въобще всички екстри бяха налице :)



Бадемови разпльокани бисквити

Продукти:

200 гр. бяла захар
2 белтъка
50 гр. брашно
100 гр. сурови бадеми (могат да бъдат заменени с лешници, макадамия, шамфъстък)
(по желание добавете малко настъргана лимонена кора, стрита лавандула, сушени боровинки или каквото там друго ви влече)

Начин на приготвяне:

1. Загрявате фурната на 180 градуса с обдухване.
2. Запичате ядките на сух тиган, след което ги счуквате на не много дребно в хаванче.
3. Смесвате счуканите ядки, захарта и брашното, а в отделна чиста и суха купа разбивате с миксер белтъците като за целувки. След това към белтъците добавяте и сместа с ядките.
4. Застилате тавичка с хартия за печене, даже две тавички, тъй като бисквитите се разпльокват и заемат доста място. След това с лъжица оформята кръгчета върху хартията, като не забравяте да ги разполагате на достатъчно разстояние едно от друго.
5. Печете за около 10 минути или докато не потъмнеят. Вадите и оставяте хубаво да изстинат преди консумация.

Туй то :)









No comments:

Post a Comment